Ανακήρυξη της υποψήφιας πόλης για την “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η Συνάντηση Τελικής Επιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 και 11 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE, υπό τη μέριμνα της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ.

Οι πόλεις που παρουσίασαν τους αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη ορισμένα από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) ήταν οι ακόλουθες: Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος.

Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Karel Bartak. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Steve Green ανακοίνωσε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 απονέμεται στην Ελευσίνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης στον Τύπο, συνεχάρη και τις τρεις πόλεις που προκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης προεπιλογής (20-26/2/2016) ιδιαίτερα την Ελευσίνα, η οποία πήρε και τον τίτλο της ΠΠΕ για το έτος 2021.